Vad är ett CMS?

Förkortningen CMS står för “Content Management System”. Det är ett publiceringsverktyg där man bygger upp och justerar hemsidor via en webbläsare. Ett effektivt CMS gör att man inte behöver någon förkunskap i programmering, då det blir enkelt att ändra webbinnehåll utan att skriva kod.


En berättelse om två städer

När man bygger en hemsida är det första och största valet vilket verktyg man ska använda. Plattformen man väljer för att bygga sin hemsida färgar hur hemsidan fungerar och hur den är att hantera både som administratör men även ur säkerhetssynpunkt. Därför är det av stor vikt att göra ett informerat val.

Två av de största CMS:en idag är Wordpress och Umbraco - båda med sina egna styrkor och svagheter. Båda är verktyg som skapades i början av 2000-talet för att bygga hemsidor, men de skiljer sig åt på många punkter. Wordpress började sitt liv som ett bloggverktyg men har sedan dess växt till ett fullfjädrat CMS med hjälp av tillägg, moduler och plugins. Umbraco lanserades av dansken Niels Hartvig som ett .NET-baserat CMS och stöttas av ett stort open source-community.

Valet kan kännas svårt, men först och främst ska man tänka på vad det är man prioriterar. Ska hemsidan vara snabb och enkel att klippa och klistra i? Ska den vara robust och säker mot cyberattacker? Ska man förliuta sig på plugins och färdiga teman eller utveckla eget? I slutändan handlar det alltid om vad man vill ha ut av sin hemsida.Wordpress - färdiga pusselbitar

Wordpress kan vara ett snabbt och billigt alternativ för den som vill ha en mindre hemsida med en smal budget och kan tänka sig att använda färdiga teman och plugins och skippa det skräddarsydda.

Fördelar

 • Plug & Play
  Wordpress har många färdiga plugins och teman - pusselbitar som gör det enkelt att snabbt bygga ihop en fungerande hemsida.

 • Mycket för pengarna
  Eftersom det finns många färdiga pusselbitar för Wordpress behövs det mindre tid för att bygga ihop en hemsida. Mindre tid betyder mindre budget.


Nackdelar

 • Kompatibilitet
  Wordpress är i grunden ett bloggverktyg. Det gör att man behöver ett antal olika plugins för att få den att agera som ett fullständigt CMS. Då alla teman och plugins uppdateras enskilt blir det lätt att de inte fungerar tillsammans. Alla pusselbitar passar inte varandra, tyvärr.

 • Säkerhet
  Det finns ingen säkerhetsgaranti på Wordpress-plugins eftersom de flesta pusselbitar skapas av tredjepartsutvecklare. Det gör din hemsida mer öppen för angrepp och dataintrång därav krävs ytterligare plugin bara för att hantera säkerheten.

 • Prestanda
  För att bygga komplexa hemsidor i Wordpress behövs allt mer plugins. Desto mer plugins man lägger till på sin hemsida, desto segare laddas den också. Förutom frustration hos användare ger det även en negativ effekt på hemsidans rankning i sökmotorer.

 • Igennkänningsfaktor
  Att administrera en skräddarsydd Wordpress installation jämfört med en sajt byggd av en avancerad temabyggare är väldigt stor skillnad. Bara för att du arbetat med WordPress tidigare betyder det inte att du kommer att känna igen dig i din nya sajts administration.

 


Umbraco - det blanka papperet

Umbraco är ett CMS för de kunderna som har högre krav på en säker och stabil hemsida. En flexibel plattform där man kan skräddarsy hemsidan från grunden.

Fördelar

 • Säkerhet
  Eftersom Umbraco är baserat på Microsofts .NET är det en stark plattform som är skyddad från de flesta former av dataintrång. Umbraco är även byggt som ett CMS från grunden - därför behövs inga plugins för grundläggande funktioner vilket minskar risken för intrång.

 • Skalbarhet
  Något som är viktigt för större, växande kunder är skalbarhet. Umbraco gör det enkelt för utvecklare att löpande bygga ut hemsidan.

 • Prestanda
  En Umbraco-byggd hemsida hanterar data snabbare än andra CMS på grund av dess inbyggda cache. Det betyder att hemsidan ställer mindre frågor till externa databaser och sidan laddas mycket snabbare som följd. Snabba sidor är en allt viktigare rankingfaktor för Google.

Nackdelar

 • Utveckling
  Även om Umbraco blivit större och större och allt fler, särskilt störrre aktörer börjat erbjuda Umbraco som ett alternativ till framförallt EPI-server så finns inte lika mycket utvecklare att tillgå som till WordPress.

Så vad väljer man?

Det ovan nämnda är såklart en förenkling av verkligheten och valet vi själva gjorde när vi valde CMS att arbeta med utgick mycket från tidigare erfarenheter.

När kunder pratar om att de vill ha en WordPress för att de känner till WordPress vet man inte om de menar en helt skräddarsydd WordPress lösning eller om de har erfarenhet av en Pagebuilder som egentligen är ett eget CMS i CMS:et. Det här gör att en kunds förväntningar på vad WordPress verkligen är och vad man skall kunna göra med en WordPress sajt är väldigt olika från kund till kund.

Tron på att en plugin löser allt är också nåt vi ofta fått höra eftersom det är ett vanligt säljargument bland byråer. Många erbjuder tyvärr det pluginet kan göra istället för vad kunden vill ha vilket leder till frustrerade kunder. Den alternativa lösningen att ta ett plugin som är enormt och kan göra i princip allt är att det är betydligt svårare att lära sig hantera. Förutom de redan nämnda så kommer vi till det största problemet, man adderar ytterligare ett säkerhetshål till sitt bygge. Ett hål man ständigt måste hålla efter.

Det går göra fantastiskt mycket med WordPress och det är verkligen stor skillnad på skräddarsydda, optimerade WordPress sajter och de sajterna som bygger på Elementor, Divi eller liknande men alla baseras på en föråldrad bloggplattform som p.g.a sin popularitet är en guldgruva för hackare.

Vad vi fastnade för med Umbraco är att det verkligen är uppbyggt som ett CMS i grunden och att de hela tiden utvecklar sitt administrationssystem. Man får grundläggande saker som språkhantering inbyggt utan att behöva en krånglig plugin och säkerheten är betydligt bättre.

Umbraco har även dom ett levande community och det finns plugins men majoriteten av gångerna är det mer kostnadseffektivt att istället bygga in de funktioner man vill ha. Plugins måste ju även dom designas / anpassas för att passa in på hemsidan, vilket gör att de många gånger inte alls blir ett billigare alternativ.

De går såklart bra att ta fram färdiga moduler / teman till Umbraco, moduler som man sen kan anpassa för olika projekt och på så sätt spara tid och bygga enkla, kostnadseffektiva hemsidor.

Sammanfattningsvis kan man säga att en väl utvecklad WordPress sajt och en väl utvecklad Umbraco-sajt båda kommer att leverera. Det handlar mest om vad man som kund föredrar. Ett tips är att ni alltid ber era potentiella leverantörer att dema administrations-gränssnittet så ni ser vad som väntar er och kan ta beslut därefter. Det är ändå där ni skall hantera er sajt och det är viktigt att den är överskådlig, enkel att använda och inte erbjuder alltför många val för då kommer ni aldrig att sköta uppdateringarna själva.