WordPress eller Umbraco - rätt CMS för ändamålet

Vad är ett CMS?

Förkortningen CMS står för “Content Management System”. Det är ett publiceringsverktyg där man bygger upp och justerar hemsidor via en webbläsare. Ett effektivt CMS gör att man inte behöver någon förkunskap i programmering, då det blir enkelt att ändra webbinnehåll utan att skriva kod.

En berättelse om två städer

När man bygger en hemsida är det första och största valet vilket verktyg man ska använda. Plattformen man väljer för att bygga sin hemsida färgar hur hemsidan fungerar och hur den är att hantera. Därför är det av stor vikt att göra ett informerat val. 

Två av de största CMS:en idag är Wordpress och Umbraco - båda med sina egna styrkor och svagheter. Båda är verktyg som skapades i början av 2000-talet för att bygga hemsidor, men de skiljer sig åt på många punkter. Wordpress började sitt liv som ett bloggverktyg men har sedan dess växt till ett fullfjädrat CMS med hjälp av tillägg, moduler och plugins. Umbraco lanserades av dansken Niels Hartvig som ett .NET-baserat CMS och stöttas av ett stort open source-community.

Valet kan kännas svårt, men först och främst ska man tänka på vad det är man prioriterar. Ska hemsidan vara snabb och enkel att klippa och klistra i? Ska den vara robust och säker mot cyberattacker? I slutändan handlar det alltid om vad man vill ha ut av sin hemsida.

 

Wordpress - färdiga pusselbitar 

Wordpress är det snabbare alternativet för den som vill ha en mindre hemsida med en smal budget. På kort tid kan man ha en fungerande hemsida som är enkel att hantera utan tidigare erfarenhet.  

Fördelar

  • Plug & Play

Wordpress har många färdiga plugins och teman - pusselbitar som gör det enkelt att snabbt bygga ihop en fungerande hemsida.

  • Enkel att hantera

Det behövs inga tidigare kunskaper inom webbutveckling eller kodning för att hantera en Wordpress-hemsida. Information och innehåll presenteras på ett tydligt sätt för ett enkelt justerande.

  • Mycket för pengarna

Eftersom det finns många färdiga pusselbitar för Wordpress behövs det mindre tid för att bygga ihop en hemsida. Mindre tid betyder mindre budget.

Nackdelar

  • Kompatibelitet

Wordpress är i grunden ett bloggverktyg. Det gör att man behöver ett antal olika plugins för att få den att agera som ett fullständigt CMS. Då alla teman och plugins uppdateras enskilt blir det lätt att de inte fungerar tillsammans. Alla pusselbitar passar inte varandra, tyvärr.  

  • Säkerhet

Det finns ingen säkerhetsgaranti på Wordpress-plugins eftersom alla pusselbitar skapas av tredjepartsutvecklare. Det gör din hemsida mer öppen för angrepp och dataintrång. 

  • Prestanda

För att bygga komplexa hemsidor i Wordpress behövs allt mer plugins. Desto mer plugins man lägger till på sin hemsida, desto segare laddas den också. Förutom frustration hos användare ger det även en negativ effekt på hemsidans rankning i sökmotorer.

 

Umbraco - det blanka papperet

Umbraco är ett CMS för de större kunderna som har högre krav på en säker och stabil hemsida. En flexibel plattform där man kan skräddarsy hemsidan från grunden. 

Fördelar

  • Säkerhet

Eftersom Umbraco är baserat på Microsofts .NET är det en stark plattform som är skyddad från de flesta former av dataintrång. Umbraco är även byggt som ett CMS från grunden - därför behövs inga plugins för grundläggande funktioner vilket minskar risken för intrång.

  • Skalbarhet

Något som är viktigt för större, växande kunder är skalbarhet. Umbraco gör det enkelt för utvecklare att löpande bygga ut hemsidan.

  • Prestanda

En Umbraco-byggd hemsida hanterar data snabbare än andra CMS på grund av dess inbyggda cache. Det betyder att hemsidan ställer mindre frågor till externa databaser och sidan laddas mycket snabbare som följd. Snabba sidor är en allt viktigare rankingfaktor för Google.

Nackdelar

  • Utveckling

Då Umbraco-hemsidor oftast inte använder sig av färdiga teman och plugins blir utvecklingsprocessen längre. Eftersom plattformen är så pass öppen och flexibel behöver webbutvecklare längre tid på sig att bygga upp hemsidan från grunden. Umbraco är alltså inte Plug & Play.

  • Server Hosting

Det finns inte lika många alternativ för att hyra serverplatser med Umbraco-byggda hemsidor. En del webbhotell är sena med uppdateringar och är då inkompatibla med den nyaste versionen av Umbraco.

  • Underhåll

Att redigera och lägga till innehåll på Umbraco-hemsidor är enkelt. Det kan däremot vara komplicerat för någon med mindre webbkunskap att bygga ut hemsidan med nya funktioner beroende på hemsidans komplexitet. 

Samma typ av annorlunda saker

Wordpress och Umbraco fyller alltså olika funktioner och erbjuder lösningar som passar olika sorters företag. 

Wordpress är ett mycket bra alternativ för mindre kunder som letar efter en snabb lösning. Där kan man bygga enklare hemsidor som är lätta för ägaren att själv anpassa. Men för att göra det enkelt att redigera och själv designa en hemsida i Wordpress används ofta en page builder-plugin som i sin tur segar ner hemsidan. 

Umbraco är mycket starkare då det kommer till både stabilitet och säkerhet. Därför rekommenderas Umbraco till större kunder som behöver driftsäkerhet och komplexa lösningar. Från scratch kan man bygga en skalbar och säker hemsida, som med lätthet hanterar olika språk. Men med det tillkommer en större prislapp då man kan behöva webbutvecklare för att bygga ut hemsidan.

Det går naturligtvis att bygga större och mer komplicerade sajter även med Wordpress, precis som det går att bygga små enklare sajter i Umbraco. Allt handlar om förutsättningar och önskemål i slutändan.

Enkelt sagt - två olika CMS, för två olika kunder.

Vill du veta mer?

Kontakta Oss